Ogranak HE Đerdap

Početna>Uspešnih 45 godina dragulja sa Dunava

22.05.2017.

Uspešnih 45 godina dragulja sa Dunava

HE_DJERDAP_1_PROSLAVA_DRAGAN_MAKSIMOVIC.jpg

Jubilej HEĐerdap 1“
 
Uspešnih 45 godina dragulja sa Dunava
 
Jubilej 45 godina od završetka izgradnje Hidroelektrane „Đerdap 1“ obeležen je svečanom akademijom u Domu kulture u Kladovo.
- „Elektroprivreda Srbije“ s ponosom obeležava 45 godina od završetka izgradnje svih šest agregata HE „Đerdap 1“. Đerdapski generatori proizveli su do sada dovoljno električne energije da se sedam godina snabdeva Srbija, a revitalizacija će im omogućiti još jedan radni vek – rekao je Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije EPS, na svečanosti u Kladovu.
On je istakao da su ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete EPS-a jedan od načina da EPS i u budućnosti ostane najvažnija energetska karika Srbije.
- Svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a. A samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije – rekao je Bezmarević.
Sećanja na gradnju hidroelektrane, tada najveće u Evropi, preneo je profesor Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora JP EPS, koji je rekao da je „Đerdap 1“ prvi put posetio kada se privodila kraju montaža šestog agregata.  
- Radujem se što su ova i ostale hidroelektrane uključene u EPS-ov plan revitalizacija. Svi poslovi koji nam slede biće uspešno realizovani ako svaki zaposleni u EPS-u da svoj maksimum - rekao je Gajić.
U saradnji Srbije i Rumunije, radovi na pregrađivanju Dunava počeli su 1964. godine, prvi kilovat-sati proizvedeni su 1970. godine, a 16. maja 1972. pušten je u pogon poslednji agregat HE „Đerdap 1“.
- Danas s ponosom ističem da je do sada Hidroelektrana „Đerdap 1“, dragulj srpske elektroprivrede, proizvela 258,8 milijardi kWh. Za taj rezultat zaslužni su požrtvovani i vredni zaposleni, koji održavaju postrojenja na maksimalnom nivou spremnosti – rekao je Dragan Maksimović, direktor HE „Đerdap 1“.
Na svečanoj akademiji pročitana je i čestitka koju je povodom Dana HE „Đerdap 1“ zaposlenima uputio Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a.
Obeležavanju jubileja i Dana HE „Đerdap 1“ prisustvovali su Tatjana Pavlović, izvršni direktor za finansije JP EPS, poslovni partneri, predstavnici lokalne samouprave, sindikata i zaposleni. Prikazan je i filma o 45 godina rada HE „Đerdap 1“, a u foajeu Doma kulture priređena je izložba fotografija.
 
 

Ostale vesti